We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De Spaanse letter K

De letter K

De Spaanse letter K

CA. Occlusieve, velaire en stemloze medeklinker. Wordt gebruikt voor termen afkomstig van buitenlandse talen. De RAE (Real Academia Española) raadt echter aan de C of de QU te gebruiken.

Grafische herkomst:
Van de Griekse kappa

Voorbeeld:
Kilo

De Spaanse letter K

De letter K is de elfde letter in het Spaanse alfabet. De letter komt in dezelfde vorm voor in het Romeinse alfabet, overeenkomend met de Griekse letter 'kappa', waar hij vanaf stamt, die weer afkomstig is van Egyptische hiërogliefen. In het Spaanse alfabet werd de letter K alleen gebruikt bij woorden uit andere talen: woorden van Griekse afkomst zoals kilómetro of kilowatio en woorden van Germaanse afkomst zoals krausismo en woorden van Japanse afkomst zoals kermes, kurdo en kárate.

In veel gevallen laat de Koninklijke Spaanse Academie het toe de letter K te schrijven als een C of een QU. In Amerika is dit normaal. Namen van buitenlandse afkomst zoals 'Kant', 'Keppler', 'Okinawa' of 'Kelvin' blijven echter op dezelfde manier gespeld.

De K is een stemloze medeklinker die op dezelfde manier uitgesproken wordt als de Spaanse lettercombinatie QU wanneer deze voor de letter E of I geplaatst wordt. De letter C wordt in het Spaans ook als een K uitgesproken wanneer deze voor de letters A, O of U wordt geplaatst.

De lettercombinatie QU lijkt qua geluid het meest op de Nederlandse letter K. In het Engels is er een stille K als de letter gevolgd wordt door de letter N, zoals in het woord know.