We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De Spaanse letter L

De letter L

De Spaanse letter L

ELE. Alveolaire, laterale, vloeiende medeklinker

Grafische herkomst:
Van de Latijnse L en deze van de Griekse lambda

Voorbeeld:
Loro

De Spaanse letter L

De letter L is de twaalfde letter in het Spaanse alfabet en heet ELE. In het Nederlands uitgesproken als 'ellè'. De letter L kwam als eerst voor in het Latijn van de Griekse letter lambda, die op zijn beurt weer voortkwam uit een Egyptische hiëroglief.

In het Spaans wordt de L-klank uitgesproken op dezelfde manier als in het Nederlands. De L in woorden als lado, mal en doble heeft dezelfde klank als de L in de Nederlandse woorden 'lang', 'lopen' of 'paling'.

In het Spaans vormt de combinatie van twee opeenvolgende ELES de klankvan een andere medeklinker. Deze LL wordt uitgesproken al de Nederlandse J. In de Spaanse woorden calle, lluvia en paella hoor je geen dubbele L terug maar een J. Denk maar aan het beroemde badplaatsje Lloret de Mar, wat je uitspreekt als 'Joret de Mar'. Er zijn belangrijke verschillen in de uitspraak van deze medeklinker, afhankelijk van de verschillende dialecten.

Er is ook een vrij ruime verspreiding van het gebruik van de letter ELLE, uitgesproken als een Y. Dit fenomeen heet 'yeísmo'. In het Catalaans is het mogelijk om LL te schrijven als de klank van twee losse L's, zoals in het Catalaanse woord il luminació. Deze lettercombinatie, die gebruik maakt van de punt, staat in Spanje bekend als de ele geminada.