We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De Spaanse letter P

The letter P

De Spaanse letter P

PE. Occlusieve, bilabiale, stemloze medeklinker

Grafische herkomst:
Van de Latijnse P en deze van de Griekse ro

Voorbeeld:
Platanos

De Spaanse letter P

P, de zeventiende letter van het Spaanse alfabet. Hij stamt af van het Latijn als een toevoeging van de Griekse letter Po, welke weer afstamt van een Egyptische hiëroglief. Zijn naam is PE.

In het Spaans heeft de medeklinker P geen merkbare verschillen in uitspraak. De letter P wordt fonetisch omschreven als een klankloze, sluitende medeklinker. We horen de P-klank terug in woorden als país, periódico of paladar. De letter klinkt hetzelfde als de P in de Nederlandse woorden 'pet' of 'park'.

In de Spaanse woorden die geleend worden van andere talen wordt de P-klank aan het begin van een woord hetzelfde uitgesproken als een P in de originele taal. Bijvoorbeeld: pala van het Latijnse woord pala.

De letter P wordt niet uitgesproken in lettercombinaties als PS en PN, zoals in de Spaanse woorden psicólogo en pneumólogo. De Koninklijke Spaanse Academie laat het toe de letter P weg te laten in woorden die betrekking hebben tot de PN-groep, maar het komt vaker voor in woorden die tot de PS-groep behoren. De lettercombinatie PH, die je uitspreekt als een F, komt niet voor in het Spaans noch andere Romaanse talen en wordt alleen aanvaard in spelling van merknamen.