We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De Spaanse letter Q

De letter Q

De Spaanse letter Q

CU. Occlusieve, velaire, stemloze medeklinker. Wordt gebruikt in combinatie mt de U en de E of I.

Grafische herkomst:
Van de Latijnse Q en deze van de fenicische qoph

Voorbeeld:
Queso

De Spaanse letter Q

Q, de achttiende letter van het Spaanse alfabet, van de Latijnse, Griekse en Fenicische letter Qoph, welke weer afstamt van een Egyptische hiëroglief. In de Semitische talen vertegenwoordigt de Qoph een explosief geluid, heel anders dan de minder energieke Griekse medeklinker.

In de Romaanse en andere moderne talen gaat de letter Q altijd vooraf aan de letter U, behalve in transcripties van de Semitische Qoph, zoals in het woord Iraq waaruit het woord Iraqi is geëvolueerd. Hoewel de spelling in andere talen varieert van Iraq naar Irak, adviseert de Koninklijke Spaanse Academie Irac als de juiste spelling.

In het Spaans heet deze letter CU en, net zoals in de rest van de Latijnse talen, wordt de lettercombinatie QU alleen gebruikt in combinatie met de klinkers E en I, zoals in de Spaanse woorden queso, pequeño, quien en mantequilla. Het klinkt hetzelfde als de letter C in combinatie met de klinkers A, O en U, als in het Spaanse woord calor. De letter wordt uitgesproken als de Nederlandse K in ' kerk' of ' 'kamperen'.