We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » De Avant-Garde

Geschiedenis van de Spaanse Literatuur

De Avant-Garde

In 1908 verschenen nieuwe artistieke bewegingen in verschillende stijlen. Deze staan bekend als de "-ismes": Kubisme, Dadaïsme en Impressionisme. Dit had grote invloed op het latere Surrealisme, welke een wetenschappelijke basis had, dankzij de studie en de ontwikkeling van de psychoanalytische theorieën.

Eén van de karakteristieken van de 20e eeuw was snelheid. De veranderingen in dit tijdperk waren erg snel en de artistieke bewegingen konden natuurlijk niet achterblijven. Hierdoor werden deze "-ismes" vanaf het begin al als old-fashioned beschouwd. Ze zochten naar het lef om de regels één voor één te breken, de taal van de werkelijkheid te bevrijden en kunst met een eigen gevoel te creëren.

Marinetti: Futuristisch Manifest. De opeenvolging van veranderingen betekende dat de kunstenaars van deze bewegingen probeerden de beweging en de tijd in hun werk op te nemen. Voorbeelden hiervan zijn: un automobile ruggente, che sembra correre sulla mitraglia, è più bello della Vittoria di Samotracia (Een brullende auto die lijkt te worden aangedreven door een machinegeweer, is mooier dan Vittoria di Samotracia).

In Spanje was de meerderheid van de Avant-Garde een simpele, tijdelijke beweging die niet voortzette, maar nieuwe esthetische ideeën creëerde die de Generatie van de jaren '27 sterk zou beïnvloeden.

Ramón Gómez de la Serna valt op tussen de Avant-Garde. Met zijn "Ramonisme" was hij begin jaren '20 de grootste vertegenwoordiger van de Spaanse Avant-Garde beweging. Hij creëerde de greguería, een korte zin die metaforen en humor mixt. Een voorbeeld hiervan is: El elefante es la enorme tetera de la selva (De olifant is de grote theepot van de jungle).

Deze nieuwe visie op de wereld verminderde de “woe is me” houding die was gecreëerd door de generatie van de jaren '98. Ramón geloofde dat "de ruimte", zoals in: "alles rondom ons", belangrijk was en het universum bezette. De schrijver realiseerde zich dat de "buitenkant" een eindeloze bron van creatie was.

Dit zijn de humoristische greguerías:
- El niño intenta sacarse las ideas por la nariz.
- Las flores que no huelen son flores mudas.
- El que tartamudea habla con máquina de escribir.
- la p es la q que vuelve de paseo.
- La B es el ama de cría del alfabeto.
- La ñ es la n con bigote.
- El poeta miraba tanto al cielo que le salió una nube en un ojo.
- Después de nudista se es huesista.
- Las golondrinas son los pájaros vestidos de etiqueta.

De Ultraist beweging werd gevormd als een Spaanse versie van het Creationisme, gecreëerd door Vincente Huidobro. Hoewel hij geboren is in Chili, vertrok hij naar Spanje, waar hij Rafael Casinos-Assens ontmoette in Madrid. Rafael liet hem kennis maken met de Spaanse Avant-Garde. Hij reisde naar Parijs, waar hij concepten van “Altazor, el Viaje en Paracaídas” (Altazor, de Reis in een Parachute) schreef. Het is een gedicht dat bestaat uit een proloog en zeven canto's die de reis van Altazor per parachute vertelt op een hermetische en occultistische manier. De reis brengt hem terug naar de oorsprong en naar een primitief tijdperk. Gedurende het gedicht reist de man van de mensheid en haar eerste gemompel tot de zuiverheid van de taal. Zijn zangen zijn profetisch en beïnvloed door Nietzsches "Así Habló Zaratustra" (Aldus Sprak Zarathustra). De dichter is een profeet die over zijn reis van initiatie spreekt. Tijdens deze reis droomt hij van Europa, haar slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog begravend.

Dit gedicht was het begin van de Ultraist beweging. De dichters van deze beweging wilden alle banden met de eerdere literatuur, die was beïnvloed door het futurisme en het Dadaisme, breken. De taal was niet langer een representatie van de werkelijkheid, het werd een kunstobject op zich.