We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » Mester de Clerecía » Gonzalo de Berceo

De Geschiedenis van de Spaanse Literatuur

Gonzalo de Berceo

Deze monnik is geboren in het gebied van La Rioja, in Berceo. Er is maar weinig bekend over hem. Hij was een monnik in één van de vele kloosters van El Camino de Santiago: het klooster San Millán de Suso.

Er is niets bekend over zijn ouders, maar we weten wel dat hij een broer heeft; meester Juan en hij was ook een geestelijke. Het is onbekend of zijn intrede in het klooster was om educatie te ontvangen of om simpelweg als misdienaar van de monniken te dienen. We gaan van het eerste uit, vanwege het hoge culturele niveau dat hij in zijn werk toont.

Hij was een seculaire geestelijke, omdat een aantal stukken door hem ondertekend zijn met het adjectief 'provoost'. Het was een belangrijk persoon in de regio, maar er is geen bewijs dat hij een monnik was. 

In zijn werk is het enige dat hij ons zegt:

Gonzalo fue su nombre, quien hizo este tratado,
en San Millán de Suso fue de niñez criado,
natural de Berceo, ond' san Millán fue nado

Hoewel zijn leven verder onbekend is, geldt dat niet voor zijn werk. Expert in het gebruik van versen van Alexandrine, tot op het punt dat men dacht dat hij de auteur was van 'Het boek van Alexandre'. Hoewel dit soort auteurschap vandaag de dag niet meer wordt gebruikt, zijn er nog wel een groot aantal werken bewaard. Het was een productieve auteur. Enkele werken over de levens van Heiligen zijn: Santo DomingoSan MillánSanta Oria. Obras marianas: Duelo de la Virgen, etc.