We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » De Generatie van '98

De Geschiedenis van de Spaanse literatuur

De Generatie van '98

Aan het eind van de 19e eeuw stond het concept "Spanje" op het punt om te veranderen. In 1898 leed Spanje het verlies van haar laatst overgebleven kolonies in Amerika en de Stille Oceaan: Cuba, Puerto Rico en de Fillipijnen. Na een lange oorlog in Cuba begon de oorlog tegen de Verenigde Staten. De ouderwetse Spaanse vloot werd gedwongen te vechten tegen de Amerikaanse slagschepen, wat uiteindelijk leidde tot de Spaanse nederlaag.

Op dat moment moest Spanje accepteren dat het niet hetzelfde was als vroeger. Het isolationisme was onderworpen aan de botsing met de moderne wereld, in welke de herinneringen aan het Rijk leken verouderd. De decadentie, die was begonnen met de Habsburg dynastiek en vervolgde met de Bourbons, bereikte haar laagste punt. Dit toegevoegd aan het feit dat Spanje een economisch zwak land was door de opeenvolging van een serie burgeroorlogen die het land had verwoest. Dit was gedurende de 19e eeuw, van Napoleons invasie tot aan de Carlistische oorlogen (een serie burgeroorlogen in Spanje).

De Spaanse intellectuelen begonnen met het analyseren van de betekenis van het idee van "Spanje". Voor hen lag een continent dat zich had ontwikkeld met welvaart: Europa. De Europese landen hadden ingestemd met een nieuwe koloniale verdeling van Afrika en Azië. Het meest welvarende land was het Britse Rijk. De Frans-Pruisische oorlog toonde aan dat de strijd om de heerschappij in Europa stevig in handen bleef van Engeland. Frankrijk werd verbannen naar de tweede plaats, hoewel het land er wel in geslaagd was om bepaalde privileges, van het Napoleon III Empire, te behouden. Er verschenen twee nieuwe staten na de verbrokkeling en de eenwording van de vorige staten. Aan de ene kant Duitsland, onder leiding van Pruisen en aan de andere kant Italië, verenigd met alle kleinere staten van het Italiaanse schiereiland. Het werden de landen die uiteindelijk deelnamen aan de Eerste Wereldoorlog.

Het belangrijkste kenmerk van deze generatie was de constatering van de problemen van "Spanje" en de studie hiervan. Het merendeel van de schrijvers kwamen uit de periferie van Spanje en zij zagen Castilië als de generator van Spanje. Maar tegelijkertijd werd Castilië geconfronteerd met een economische, intellectuele en verontrustende crisis.

De meest bekende auteurs van deze generatie waren: Antonio MachadoMiguel de Unamuno en Ramón María del Valle-Inclán.