We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Bibliotheek » Martín Fierro

De Geschiedenis van de Spaanse Literatuur

Martín Fierro

José Hernández (1834-1886) is de auteur van het boek waarvan Leopoldo Lugones beweerde dat het het nationale boek van Argentinië was: Martín Fierro. Het laat het stereotype van de Gauche, een Argentijnse veedrijver die op de vlaktes van Argentinië, Uruguay en Rio Grande do Sol in Brazillië leeft. Het is een gedicht dat de onafhankelijkheid en de vrijheid van deze mensen beschrijft.

Naar aanleiding van de nieuwe onafhankelijkheid in Spanje gingen veel van de nieuwe vrijstaten in Amerika op zoek naar hun eigen identiteit en werd de Gaucho Martín Fierro een symbool van Argentinië. Het boek geeft veel voorbeelden van hoe zij spraken, waarom zij het persoonlijk voornaamwoord vos gebruikten in plaats van en de letters veranderden (juego voor fuego, etc.).

Het hoofdverhaal van het eerste deel van het werk werd gepubliceerd in 1872 en concentreert zich op de werving van Martín Fierro door het leger om een fort te verdedigen tegen de felle aanval van de Indianen.  Martín Fierro werd een vluchteling voor de politie en tijdens zijn ontsnapping ontmoet hij sergeant Cruz, die met hem meegaat. Samen ontsnappen zij door te gaan leven met de Indianen omdat een 'inheems' leven beter voor hen is dan wat hen in de beschaving te wachten staat.

In 1879 publiceerde José Hernández 'De terugkomst van Martín Fierro'. In dit tweede deel veranderde hij het plot van het verhaal. De idyllische setting van de vrijheid met de Indianen is ontmoedigd en toont hem in plaats hiervan hoe hij zich aan moet passen aan de beschaving die in het eerste deel van het werk werd afgewezen.

Er wordt gedacht dat veel karakters uit Martín Fierro geïnspireerd zijn op bestaande personen. In het gebied waar José Hernández opgroeide, Lobería Grande (Mar del Plata), leefde een opstandige Gaucho met dezelfde naam, hoewel voor- en achternamen als deze vrij algemeen waren. Het meest aannemelijke is dat Martín Fierro een paradigmatisch karakter was van de Argentijnse Gaucho van 1880.

De twee boeken van Martín Fierro hebben een belangrijke invloed gehad op de Latijns-Amerikaanse literatuur in het algemeen en op de Argentijnse literatuur in het bijzonder. Dit geldt zowel voor de onderwerpen die worden behandeld als de manier waarop ze worden beschreven, vooral door de taal; een ander symbool van de Argentijnse natie.