We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Bibliotheek » Sor Juana Inés de la Cruz

De Geschiedenis van de Spaanse Lteratuur

Sor Juana Inés de la Cruz

Juana Inés de Asbaje en Ramírez de Santillana, bekend als Sor Juana Inés de la Cruz, is één van de grootste Mexicaanse dichteressen van Barok Nieuw-Spanje. Haar verscheidenheid aan werk is zo groot dat ze de bijnaam 'De Phoenix van Amerika' heeft. Ze schreef in versen en proza's en creëerde theater, poëzie en verhalen.

Al van jongs af aan was ze geïnteresseerd in lezen en schrijven, wat haar inspireerde om zelf ook te gaan schrijven. Ze was in dienst van de Markies de la Laguna, de onderkoningen van Nieuw-Spanje op dat moment.

Haar werken, religieus en werelds, zijn ontstaan aan het einde van de Spaanse Barokperiode en werden beïnvloed door het concept van Francisco de Quevedo en Calderón de la Barca en het culteranisme van Gongora.

Ze schreef enorm veel toneelstukken, waaronder de komedie 'Los Empeños de una Casa', welke in sommige stukken lijkt op de komedie van Lope de Vega. Verder schreef ze een stuk voor de rechtbank: 'Autos Sacramentales'.

Ook schreef ze vele beroemde poemillas (raadsels) in opdracht van Condesa Pareces, één van haar klanten, die gericht de vindingrijkheid van de lezer testte. De werken waren gericht op de Portugese nonnen die erg dol op het werk van Sor Juana waren. Deze nonnen maakte vervolgens handgeschreven kopieën van deze gedichten, die in 1968 te vinden waren in de Bibliotheek van Lissabon en waar ze nu nog steeds zijn.

Haar meest belangrijke werk is 'Primero Sueño', het enige boek dat ze voor haar eigen plezier schreef, aangezien de rest van haar werk altijd in opdracht werd geschreven. Het is een lang gedicht van 975 versen, het langste in zijn soort en het heeft een terugkerend thema: de sorjuanina literatuur (de intellectuele capaciteit van de mens en zijn onvermogen om de schepping te begrijpen). Dit is een eenvoudige kwestie die ingewikkeld wordt gemaakt door de Barokpresentatie. Het wordt gezien als een eerbetoon aan de Solitudes van Góngora. Het gedicht zelf is een voorbode van de invloed van de Verlichting, vanwege het verstand tegen mythes en de overwinning van de Dag over Nacht.

Haar andere werken zijn:
- Neptuno Alegórico
- Carta Atenagórica
- Respuesta a Sor Filotea de la Cruz
En vele andere werken van lof, kerstliederen, liefdespoëzie, etc.

Sor Juana Inés de la Cruz overleed op haar 43e, op 17 april 1695, toen een epidemie het klooster teisterde en leidde tot de dood van ongeveer 90% van de inwoners. Haar overblijfselen werden waarschijnlijk gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in Mexico-Stad, maar het is niet zeker of zij het daadwerkelijk is.