We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Bibliotheek » Vicente Huidobro

De Geschiedenis van de Latijns-Amerikaanse Literatuur

De Latijns-Amerikaanse literaire avant-garde: Vicente Huidobro

De Latijns-Amerikaanse avant-garde begon later dan die van Europa, die al na de Eerste Wereldoorlog begon. In feite kwam de bijdrage van Latijns-Amerika dichter bij de Tweede Wereldoorlog, hoewel ze beiden de zelfde elementen omvatten.

De avant-gardes, ook wel bekend als de -ismes vanwege het feit dat alle thema's van deze beweging namen hadden die hierop eindigden (surrealisme, creationisme, dadaisme etc.), was een groep kunstenaars, met name schrijvers in dit geval, die een groep vormden met anderen van een vergelijkbare esthetieke mentaliteit. Deze groep produceert een bloemlezing, manifest of tijdschrift waarin zij hun esthetische ideeën duidelijk maken. Hoofdkenmerken van deze beweging zijn:

Vicente Huidrobo wordt beschouwd als één van de belangrijkste Chileense dichters samen met Pablo Neruda, Gabriela Mistral en Pablo de Rokha. Hij is de grootste verdediger van creationistische poëzie. 

Huidobro werd geboren in Santiago de Chili op 10 januari 1893 in een rijke familie. Zij gaf hem de gelegenheid om tijdens zijn jeugd te studeren in Europa, waar hij ook beïnvloed werd door de Europese literatuur. Later studeerde hij aan de Universiteit van Chili, in deze tijd schreef hij zijn eerste gedichten die beïnvloed waren door de modernistische beweging: 'Ecos del Alma' (1911). Hij beheerde ook het literaire tijdschrift 'Musa Joven y Azul', waarin hij een aantal van zijn eigen gedichten publiseerde.

In 1914 reisde hij met zijn vrouw en kinderen naar Europa. Toen hij door Madrid heen reisde, ontmoette hij Rafael Cansinos Assens, met wie hij in de vorm van brieven ging corresponderen. Daarna gingen ze door naar Frankrijk en vestigden zich in Parijs, de geboorteplaats van bijna alle avant-gardisten. In deze stad werkte hij voor het tijdschrift 'Nord-Sud' met onder andere Apollinaire, Tzara en Breton.

In 1921 kwam de eerste editie van het tijdschrift 'Creación' uit, opgericht en bestuurd door Huidobro. Tijdens deze jaren van de uitgaven van het tijdschrift kwam hij in contact met vele beroemde kunstenaars, van Miguel de Unamuno tot Charlie Chaplin.

In 1930 publiceerde hij de eerste versen van zijn meesterwerk 'Altazor' in het Franse tijdschrift 'Transition'. In 1931 reisde hij naar Madrid om de publicatie van 'Altazor' samen met 'Temblor del Cielo' (zijn andere gedichtencollectie van die tijd) voor te bereiden.

'Altazor' of 'El Viaje en Paracaídas' worden gezien als de beste werken van Huidobro, waarin hij het verhaal vertelt van een reis per parachute waarmee hij afdaalt naar zijn dood, door de deconstructie van de taal. De titel van het werk komt van alto (hoog) en azor (een roofvogel uit de familie van de valk).

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd hij lid van 'Frente Popular' en participeerde hij actief in het gevecht waardoor hij vele oorlogswonden opliep, die er later voor zorgden dat hij een hersenbloeding kreeg en in 1947 in Cartagena (Chili) overleed.

Zijn laatste werk 'Últimos Poemas' werd in 1948 in Chili gepubliceerd.