We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » De Renaissance » El Lazarillo de Tormes

De Geschiedenis van de Spaanse Literatuur

El Lazarillo de Tormes

'Lazarillo' werd gezien als de eerste moderne roman en onthulde een klassiek genre roman; de picaresk. De vorm van schrijven ging door tot ver in de 20e eeuw met 'La Familia de Pascal Duarte' van Nobelprijswinnaar Camilo José Cela.

De belangrijkste kenmerken van deze boeken zijn:

'El Lazarillo de Tormes' onthulde deze beweging, die werd voortgezet door andere romans zoals 'Guzman de Alfarache' of 'El Buscón' door Francisco de Quevedo.

De hoofdpersoon is Lázaro de Tormes, geboren in Salamanca, bij de rivier de Tormes. Toen hij nog een kleine jongen was stuurde zijn moeder hem naar een blinde man om hem te helpen omdat zij geen middelen had haar kind te voeden. De jongen verliest zijn onschuld door de schuwe daden van de blinde man. Nadat de blinde man hem een keer vastbond werd het alleen maar slechter voor Lázaro. Hij is het prototype van de anti-held. Tot dat moment zaten verhalen over ridders vol geïdealiseerde helden die op ongelooflijke avonturen waren geweest, maar hier is de hoofdpersoon een mens vol gebreken, die fouten maakt. Het boek werd vervolgd door de Spaanse inquisitie, die alleen ​​de publicatie van een aantal van de hoofdstukken toestond. De roman werd tot de 19e eeuw niet bekend als een geheel.

Op dit punt bevond de literatuur zich in het midden van de Renaissance. Het was veranderd van het theocentricisme (geloof dat God het centrale aspect van ons bestaan is​​) in de Middeleeuwen naar het humanistische antropocentrisme (geloof dat het leven draait om ons). De mens, met al zijn deugden en gebreken, is het middelpunt van de roman. Critici hebben gezegd dat er een glimp van de economische crisis die in Spanje zou ontstaan ​​tijdens de volgende regeerperiode van de familie Asturias, te zien is in deze roman. Het was een crisis die eeuwen zou duren, wanneer ook het Rijk zou vallen, en langzaam afbrak totdat het volledig zou verdwijnen aan het eind van de 19e eeuw.