We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » Mester de Clerecía

De geschiedenis van de Spaanse Literatuur

El Mester de Clerencía (Castiliaans literair genre)

El Mester of Oficio de Clerencía was de taak van de monniken in de middeleeuwen. Ze wijdden zichzelf aan het gebed en aan cultuuroverdracht. Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een nieuwe schrijfstijl genaamd 'Cuaderna Vía' (viervoudige weg). De tekst was opgedeeld in vier Alexandrijn versregels (elk veertien regels) en was verdeeld over twee gelijke half-verzen. Dit gaf het gedicht een monotoon ritme dat makkelijker te onthouden was. Vooral wanneer de gedichten ontworpen waren voor educatieve doeleinden en vanwege het feit dat één van de belangrijkste middeleeuwse literaire velden didactisch was.

In het boek van Alexandre komt het volgende voor:

Mester traygo fermoso, non es de ioglaría
Mester es sin pecado, ca es de Clerecía
Fablar curso rimado por la cuaderna via
A silabas contadas que es de gran maestría.

(tweede couplet uit het boek van Alexandre)

De tekst in dit couplet geeft vanaf het begin tot aan het einde een strikte en georganiseerde volgorde aan het gedicht. De trend van de populaire compositie van een lyric was veranderd in een nieuw model dat zorgvuldig de regels volgde.

Het belang groeide doordat deze kloosters ontdekt waren op de route van de 'Camino de Santiago' (de weg van Santiago): een verbinding tussen de koninkrijken in het oorden van het Iberisch schiereiland en de rest van Europa. De kloosters op deze route waren gekozen door de orde van San Benito en behoorden tot de regio van Cluny. Deze kloosters bewaarden een authentieke cultuur waarbij teksten met de hand werden vertaald en herschreven en de kopieën werden verstuurd naar de nieuwe kloosters.

De 'Camino de Santiago' is eigenlijk een reeks paden die van het Iberisch Schiereiland naar de stad Santiago de Compostela loopt. Eén van die paden begint in het zuiden van Engeland en komt aan bij de Galicische kust en de stad Santiago. De tweede route is de oude 'Ruta Romana de la Plata' (Romeins Pad van Zilver). Deze route loopt van het noorden tot aan het zuiden van het schiereiland en loopt parallel aan de huidige Portugese grens. De derde en meest belangrijke route is de zogenaamde 'Camino Francés' (Franse route). Deze route loopt van Europa door de Pyreneeën en door de Roncesvalles regio in de Aragon Pyreneeën. Een andere route loopt weer door de Catalaanse Pyreneeën.

Langs de 'Franse route' bevinden zich vele kloosters en schuilplaatsen waar de pelgrims verbleven tijdens hun lange reis. Deze kloosters waren het centrum van rijkdom en culturele samenkomst in middeleeuws Europa. In deze kloosters voltooide Berceo zijn literaire werken: Vida de Santo Domingo, Vida de San Millán, Vida de Santa Oria, etc.