We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » De Gouden Eeuw » Poëzie in de Gouden Eeuw

De Geschiedenis van de Spaanse Literatuur

Poëzie in de Gouden Eeuw

Tijdens de Barokperiode ontwikkelde de Spaanse taal zich door de poëzie, die één van de beroemdste soorten kunst werd. All artistieke innovaties uit de Renaissance werden veranderd en werd veel uitgebreider. Poëzie verdeelde zich in twee sectoren: culturanismo en conceptismo. Deze werden vijanden vanwege de verschillende manieren waarop de poëzie werd geïnterpreteerd.

Culteranismo is een artistieke trend die is gebaseerd op het teweegbrengen van verbazing bij de lezer door het gebruik van hyperbaton (opzettelijk veranderen van de woordvolgorde van een zin voor nadruk of effect) en donkere woorden. Ze gebruikten mythologische thema's en een grote hoeveelheid van neologismen (woorden die alleen betekenis hebben voor de persoon die ze gebruikt), die de tekst moeilijk te begrijpen maakt. Een woord werd vaak vervangen door een langere uitleg. De oprichter en belangrijkste vertegenwoordiger van deze trend was Luis de Góngora y Argote.

Conceptismo: deze trend gaf belang aan de samenhang van nieuwe elementen die niet aan elkaar gerelateerd zijn, om de lezer te verrassen. Ze omvatten nieuwe hulpmiddelen zoals Germanías, woorden die uit de rand van de samenleving kwamen. Er ontstonden gemengde en vergelijkende zinnen. Het conceptismo had zijn basis in de poëzie van het vorige tijdperk. Voor Baltasar Gracián was het "de kunst van het begrijpen van de uitgedrukte correspondentie tussen objecten". Zijn oorsprong ligt in het Petrarchanisme dat werd geïntroduceerd door Ausias March en Garcilaso. Deze beweging was ook de basis van het culteranismo, omdat het idee van "begrip" ook erg belangrijk was tijdens de Barokperiode.

In de poëzie van de Barokperiode bestonden de volgende thema's:

Naast deze thema's was er liefde en pastorale poëzie, thema's die waren overgenomen van de liedboeken van de Renaissance.