We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Spaanse Literatuur » Geschiedenis van de Spaanse Literatuur » De Renaissance » La Celestina

De Geschiedenis van de Spaanse Literatuur

La Celestina

In de 15e eeuw wortelden Italiaanse invloeden zich opresse het schiereiland en vormden een nieuw cultureel fenomeen: Humanisme. Het theocentrisme dat in de Middeleeuwen had geregeerd was eindelijk afgelopen en in plaats daarvan introduceerde zijn tegenpool, het antropocentrisme, zich. De mens werd het centrum van het universum. Een zekere joie de vivre verscheen en auteurs begonnen te schrijven over menselijke liefde, in plaats van over goddelijke liefde. De klassieke boeken van Griekse auteurs hersteld. De Turken ontdekten Constantinopel en de Griekse geleerden brachten de boeken naar Italië.

De Griekse mythen, komedies en tragedies van Hélade verschenen. De tragedies vertelden verhalen over de mensen uit het dorp, maar ook over de goden en helden.

Naast deze verhalen, verscheen ook het boek Tragicomedia de Calixto y Melibea (De Tragikomedie van Calixto en Melibea), één van de topstukken van de Spaanse literatuur, waarvan de originele titel overschaduwd werd door één van de personages: La Celestina. Het boek is geschreven door een mysterieuze schrijver waarover maar weinig bekend is: Fernando de Rojas. Het enige dat we weten is dat hij is geboren in Puebla de Montalbán, afgestudeerd is in Salamanca en zichzelf waarschijnlijk had bekeerd tot het Jodendom.

Het boek is geschreven in de vorm van een toneelstuk, maar het was te lang om het daadwerkelijk uit het hoofd te leren en uit te voeren met de beschikbare middelen van die tijd. Het is geschreven op zo'n manier dat het hardop gelezen kan worden in een ruimte en dat enkele personen gevraagd werden de rol te spelen die op dat moment voorgelezen werd, zoals dat vroeger ging.

Het verhaal speelt zich af in Salamanca. Calixto is een jonge man die verliefd wordt op Melibea, een mooi meisje uit de hogere klassen. Om zijn passies voor het meisje te verzadigen, vraagt Calixto hulp aan Celestina, een heks en eigenaresse van een bordeel waar Calixto en zijn slaven vaak komen. Celestina krijgt het voor elkaar een afspraak te regelen tussen de geliefden, maar dan gebeurt er iets tragisch.

Als we Calixto, die volgens de klassieke normen een held geweest moet zijn, analyseren, zien we dat hij niets meer is dan een man die geleid wordt door zijn mannelijke instinct. Hierdoor staat het boek bekend als een tragikomedie. Melibea is het ideaalbeeld van de liefde, maar haar onschuld wordt beschadigd door de tussenkomst van Celestina en Calixto. Ze leven op de rand van de samenleving van heksen en prostituees en worden allemaal beschermd door Celestina. Ze zullen uiteindelijk echter verantwoordelijk zijn voor haar dood.