We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De letter C

De letter C

De letter C

CE. Interdentale, stemloze medeklinker (ce/ci) vertegenwoordigt ook de velaire stemloze medeklinker (ca/co/cu)

Grafische herkomst:
Van de Latijnse C, afgeleid van de fenicische giemel

Voorbeeld:
Caballo

De Spaanse letter C

De C is de derde letter van het Spaanse alfabet en andere alfabetten van Romaanse talen.

De naam van deze letter in het Spaans is 'ce'. De letter vindt zijn herkomst in de Griekse letter Γ (gamma) die weer afkomstig is van het Fenicische symbool voor kameel.

De letter C wordt als sinds het oude Latijn op twee manieren uitgesproken. Eén daarvan leek op de huidige uitspraak van de combinatie GA, GUE, GUI, GO en GU, die in de loop van de jaren verdwenen is. De andere manier stond gelijk aan de uitspraak van CA en zo heeft de uitspraak zijn intrede gedaan in de Romaanse talen. Sinds de 16e eeuw vertegenwoordigt de Spaanse letter C twee uitspraken. De eerste manier is de uitspraak zoals in de woorden cama, copa, cuna, clima en cráneo en wordt in alle Spaanssprekende landen gebruikt. De klank van de Spaanse letter C is hetzelfde als de klank van de K in de Nederlandse woorden 'kamer', 'kogel' en 'kunnen'. De C wordt alleen op deze manier uitgeproken wanneer de C gevolgd wordt door een A, O of U.

De tweede manier is de uitspraak van de C in de woorden cena en cine. Deze klank lijkt op de uitspraak van de Engelse 'th' (think). In sommige delen van Spanje en in een aantal landen in Latijns-Amerika wordt deze C uitgeproken als een S, dit verschijnsel wordt ook wel seseo genoemd.

De Spaanse letter C kan gecombineerd worden met de letter H om de digraaf CH, de 'che' te vormen zoals in de woorden chocolate en corcho.
In het Nederlands is deze klank vergelijkbaar met de 'tsj'- klank, zoals in het woord 'tsjilpen'.