We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De letter Ñ

De Letter Ñ

De Spaanse letter Ñ

EÑE. Nasale, palatale, stemhebbende medeklinker

Grafische herkomst:
Vanaf de XII eeuw, voegen de kopiisten een ~ toe voor de dubbele N (NN=Ñ) en in de XV eeuw erkent Nebrija de Ñ als letter van het Spaanse alfabet.

Voorbeeld:
nandu

De Spaanse letter Ñ

De letter Ñ is de vijftiende letter van het Spaanse alfabet. De naam is EÑE en deze letter komt alleen voor in het Spaans. De letter N met een tilde werd in de middeleewen gebruikt voor de aanduiding van dubbele letters (Ñ = NN of Õ = OO). In de vijftiende eeuw heeft de Universteit van Nebrija de Ñ opgenomen in het alfabet als zijnde een letter van Castilliaanse origine, zonder verwijzing naar het Grieks, Latijn of Arabisch. Dit maakt de Ñ een unieke letter!

De klank van de Ñ vinden we terug in Spaanse woorden als caña, puño of mañana. In het Nederlands vinden we deze klank terug in bijvoorbeeld het woord Spanje, waarin de 'nj'-klank duidelijk naar voren komt. In het Catalaans wordt deze klank weergegeven door de combinatie NY, zoals in het woord Catalunya.

In andere Romaanse talen komt deze klank ook voor maar heeft dan een andere aanduiding. Het Portugees heeft voor deze klank bijvoorbeeld de combinatie NH, in het Frans en Italiaans is deze klank vertegenwoordigt door de letters GN.