We maken gebruik van cookies om zo de gebruikerservaring van onze website te verbeteren. Cookie Meer informatie

Home » Taalhulpmiddelen Spaans » Het Spaanse Alfabet » De Spaanse letter G

De letter G

De Spaanse letter G

GE. Frictieve, velaire en stemloze medeklinker (ge/gi) vertegenwoordigt ook de occlusieve, velaire en stemhebbende medeklinker (ga/go/gu)

Grafische herkomst:
De hoofdletter stamt af van de Latijnse C waar men in de 3e eeuw voor C. een horizontale streep toevoegde, om een niet bestaande Latijnse taalklank te creëren, een variant op de C.

Voorbeeld:
Girasol

De Spaanse letter G

De letter G is de zevende letter in de alfabetten afkomstig van het Latijn. De naam is 'GE'. De hoofdletter G is afkomstig van de Latijnse C die weer afkomstig is van de Griekse letter gamma Γ. Tot  de derde eeuw voor C. vertegenwoordigde de Latijnse C twee klanken: de g-klank en de k-klank, daarna werd er een letter aangepast die alleen de g-klank vertegenwoordigde. Deze nieuwe letter nam in het Griekse alfabet de plaats in van de Z maar werd niet opgenomen in het Latijn.

In het Spaans vertegenwoordigt de letter G twee klanken: geplaatst voor de A, O of U zoals in de woorden gato, cargo of Paraguay. Daarnaast heeft het ook nog een zachtere klank, zoals in het woord gracias. Deze klank wordt gemaakt als de letter voor de letter E of I staat en wanneer het uitgesproken wordt als de Castiliaanse letter J, zoals in de woorden gente of girar. Wanneer de G voor de lettercombinatie UE voorkomt, wordt het ook zacht uitgesproken, zoals in de woorden sigue en siguiente.